Domaće voće i povrće najskuplje

Bez autora
May 30 2011

Uveliko smo ušli u sezonu ranog povrća, ali to nije bitnije uticalo na strukturu ponude tih proizvoda. Na pijačnim tezgama, ali i rafovima trgovinskih lanaca, pored ranog povrća i voća iz domaćih plastenika je i ono iz uvoza, ponegde sa naznakom da je iz Makedonije, Turske, Španije ili Grčke. Iako je ponuda dobra, cene su paprene za ovo doba godine. Tako za kilogram mladog kupusa treba platiti 20 do čak 80 dinara, cena krastavaca ide do 90, koliko najčešće košta i mladi krompir. Crni luk "drži" cenu od 60 do 80, isto kao i šargarepa, paradajz košta do 150, grašak do 300, a boranija dostiže neverovatnih 550 dinara. Uvoznog zeleniša ima tokom cele godine, a u redovnoj je ponudi je crni luk iz Poljske, Češke, Grčke, Hrvatske, Austrije, krompir iz Nemačke i Makedonije, krastavci iz Italije, Španije i Turske, beli luk iz Kine i Holandije, karfiol iz Italije. Pasulj uvozimo iz Egipta, Kine, Turske i Bugarske, šargarepu iz Holandije i Nemačke, kupus najvećim delom iz Makedonije.

Domaće voće i povrće najskupljeUveliko smo ušli u sezonu ranog povrća, ali to nije bitnije uticalo na strukturu ponude tih proizvoda.

Na pijačnim tezgama, ali i rafovima trgovinskih lanaca, pored ranog povrća i voća iz domaćih plastenika je i ono iz uvoza, ponegde sa naznakom da je iz Makedonije, Turske, Španije ili Grčke.

Iako je ponuda dobra, cene su paprene za ovo doba godine. Tako za kilogram mladog kupusa treba platiti 20 do čak 80 dinara, cena krastavaca ide do 90, koliko najčešće košta i mladi krompir. Crni luk "drži" cenu od 60 do 80, isto kao i šargarepa, paradajz košta do 150, grašak do 300, a boranija dostiže neverovatnih 550 dinara...

Uvoznog zeleniša ima tokom cele godine, a u redovnoj je ponudi je crni luk iz Poljske, Češke, Grčke, Hrvatske, Austrije, krompir iz Nemačke i Makedonije, krastavci iz Italije, Španije i Turske, beli luk iz Kine i Holandije, karfiol iz Italije. Pasulj uvozimo iz Egipta, Kine, Turske i Bugarske, šargarepu iz Holandije i Nemačke, kupus najvećim delom iz Makedonije.

Profesor novosadskog poljoprivrednog fakulteta Branislav Vlahović objašnjava da je glavni razlog velikog uvoza poljoprivrednih proizvoda - cena. Mada nije logično da roba sa uračunatim troškovima transporta za zemlje van CEFTA sporazuma, bude konkurentnije od domaće robe, ipak, u praksi to se i potvrđuje.

- Glavni krivac su visoki troškovi domaće proizvodnje, veće marže i uvozni lobi - smatra Vlahović.

- Proizvođači kažu da su im cene niže nego što je realno, kupci se pak žale da su paprene, a one rastu negde između.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik